Nimeni nu știe exact câți români sunt în SUA, pentru că nimeni nu știe exact câți români sunt în România. (Și nici câți români sunt cu drept de vot în România).
Sunt diferite informații dintre care această pagină de Wikipedia în care singura mențiune de pe Coasta de Vest este California.
Din ce știam eu până acum în Portland sunt în jur de 30 de mii de români iar în Seattle probabil încă pe atâția. Dar cine știe în realitate.
Există un ziar al românilor aici în Portland care are o listă cu bisericile, majoritatea neo-protestante din care cea mai mare este cea penticostală, cu mii de membri. Sunt și două biserici ortodoxe unde la Crăciun și Paște se adună poate 2-3 sute de oameni care de fiecare dată sunt alții, în afara unui grup permanent de până la o sută de oameni.
http://www.romaniantimes.com/index.php/church-directory.htmlSpun toate astea pentru că a apărut recent o știre că s-ar fi deschis un nou consulat în Miami. Pagina de pe Wikipedia spune că în Florida trăiesc 120 de mii de români.
Statele Unite este o țară foarte mare care poate fi asimilată cu un dreptunghi. Granița cu Canada are peste 5000 de mile lungime iar lungimea drumului 101 care merge de-a lungul coastei de vest este cam 1500 de mile. Totul înmulțit cu 1.6 pentru a afla în km. Țara este mult mai populată în jurul coastelor de est și vest, cu ponderea în est unde zone intens populate se întind până în mijloc.
Logic ar fi pentru o țară care își permite să aibă 4 consulate să aibă cele 4 consulate în zone aproape de cele 4 colțuri.
Până acum aveam ambasadă la Washington, consulat la New York, Chicago și Los Angeles și acum a apărut și al patrulea însă pe coasta de est. Nu spun că nu trebuia acolo. Dar de ce consulat la New York aproape geografic de Washington unde este ambasadă care ar putea furniza și servicii consulare, în principal emitere și reînnoire de pașapoarte și nu unul în Seattle sau Portland?
http://www.evz.ro/lista-cu-ambasada-si-consulatele-romanesti-din-sua-808553.htmlPoate sunt mai puțini români în nord-vest, adică Portland și Seattle, dar de ce să fie ei discriminați în relație cu ceilalți?
Pentru un român din Portland singura opțiune e să călătorească la Los Angeles, care este la 1500 km distanță, ceea ce ar însemna programare, 2 zile pierdute, până la 1000 de dolari cheltuiți pe drum și taxe și alte probleme pentru românii care se deplasează mai greu. Plus umilirea garantată în fața personalului consulatului care se comportă și ei ca niște mici dictatori, cel puțin din discuțiile la telefon.
Unul dintre motivele, dacă nu principalul al prezenței mele pe media socială este imposibilitatea de a-mi reînnoi un pașaport în mod civilizat, după încercarea din 2010 și alte încercări ulterioare.
Până în 2009 era posibil să-ți reînnoiești pașaportul în SUA trimițând toate documentele prin poștă, astăzi nu mai este posibil din cauza cerințelor impuse României de UE, adică datele biometrice, adică amprentele care trebuiesc luate la consulat.
Logic ar fi ca orice țară să-și amplaseze consulatele în jurul celor 4 colțuri și poate unul în mijloc. În acest moment nu este nici unul în nord vest. Există un consulat onorific al României în Portland, în persoana unui american-irlandez, James Rudd, cu care nu poți discuta însă prea multe chestii.
http://www.mediafax.ro/politic/presedintele-klaus-iohannis-a-semnat-decretul-pentru-infiintarea-unui-nou-consulat-al-romaniei-la-miami-16019409