Tuesday, September 18, 2018

Avertisment împotriva emigrării în SUA

Top motive din care românii ar trebui să nici nu se gândească să emigreze în SUA.

1. Frigiderele. Frigiderele sunt vândute ca maintenance free. Adică rămâne la bunul tău simț ca să-l cureți în interior. La un număr de ore, poate de 3 ori în 24 se opresc pentru jumătate de oră și o rezistență de sub radiatorul din compartimentul de congelare (cel puțin -20 grade) care este ascuns de un capac și funcționează pe bază de ventilator, încălzește radiatorul și topește gheața. Apa curge pe o țeavă într-o cuvă sub frigider de lângă radiatorul cald unde ventilatorul care asigură răcirea radiatorului cald o usucă.

După un număr de ani firmituri din compartimentul de congelare ajung în țeava aceea și încep să mucegăiască. De câte ori pornește compresorul pornește și ventilatorul de răcit radiatorul cald răspândește miros de mucegai în casă. Ca să o cureți trebuie să demontezi un capac din spate și să-ți construiești o sculă specială de obicei o sârmă cu o cârpă care se înmoaie în gel de clor de baie și se trece de mai multe ori pe acea țeavă. Bineînțeles când demontezi acel capac poți să cureți și cuva din care se evaporă apa de la decongelare. Asta nu o poate face o gospodină entuziastă.

Apartamentele sunt semi-mobilate și au frigider. În poza de mai jos se vede cuva unui frigider clasic de aproximativ 30 de ani cu radiatorul cald în spate care nu avea capac în compartimentul compresorului. Cuva era așezată deasupra compresorului pentru a folosi căldura degajată de acesta pentru a se usca între două cicluri de dezgheț. Apa provenită de la dezghețat cu timpul s-a transformat într-un mâl care s-a întărit și pietrificat luând aspectul chihlimbarului. Am reușit să-l sparg în vreo două ore cu o șurubelniță doar ca să găsesc o gaură sub acel chihlimbar de 2-3 cm înălțime. Chihlimbarul provenea nu numai din reziduuri alimentare din apa de dezgheț ci și din praful de smoală și cuarț care curgea din acoperiș făcut din dale de smoală cu nisip de cuarț.

Apartamentul era considerat de lux, într-una din cele mai frumoase zone din Portland, chiar pe vârful fostului vulcan Sylvania. I-am propus managerului să cumpăr alt frigider și nu a acceptat. Chiria era în jur de 700 de dolari.

Spuma de polistiren care izola compartimentul de congelare de restul era contaminată cu mâncare și puțea extraordinar. Am pus-o într-o pungă mare neagră de plastic în care am pus un galon de clor (6% hipoclorit de sodiu) și am lăsat-o 24 de ore și tot puțea. Am vopsit-o până la urmă cu lac incolor.

Capacul de la radiatorul de congelare era acoperit de ceramică (emailat). Însă pe partea ascunsă, acolo unde ceramica nu mai era lucioasă ci poroasă, a ruginit și s-a contaminat cu un miros. Am încercat orice produs de curățat și nu am reuși să fac nimic. L-am scos pe balcon și am cumpărat o bucată de plexiglas și am construit din el un alt capac pentru radiatorul rece. Care avea însă o problemă, când se încălzea rezistența pentru decongelat, cam la 8 ore, se îndoia puțin. După un an doi l-am întors pe partea cealaltă și s-a mai îndreptat după care s-a îndoit puțin invers. Capacul original, după vreo 3 ani de stat în balcon la aer tot puțea așa că nu am putut să-l pun înapoi.

Am lucrat la frigider vreo lună după care mirosul s-a mai diminuat. Am lucrat la acel apartament între 2 și 12 ore pe zi ani de zile pentru tot felul de reparații mărunte, inclusiv văruit. Văruitul cu var nu este cunoscut în SUA, am găsit praf de var și am văruit de mai multe ori.

Din cauză că vecinul de dedesubt avea undeva o scurgere în baie, au lăsat ventilatorul din baie să meargă încontinuu timp de 2 ani ceea ce m-a afectat la sănătatea fizică și mentală pentru că ventilatorul era defect și vibra tot apartamentul mărind cantitatea de praf inclusiv asfalt și cuarț.

Din cauză că am văruit cu tavanul vibrând, s-a desprins cartonul ud pe care stătea vopseaua mată și straturile de var date de mine de pe panourile de ghips de pe tavan și a început să cadă. Am folosit un adeziv spray și niște panouri cu care am presat cartonul cu straturile de vopsea înapoi pe tavan cât de cât.

Frigiderele mai noi de 20 ani au însă radiatorul dedesubt, la câțiva mm de podea, cu un ventilator în spate care trage aer din el și îl răcește.

După un număr de ani, radiatorul se umple de praf, practic se împâslește iar compresorul trebuie să meargă din ce în ce mai mult în timp ce radiatorul se încălzește sub stratul de praf din ce în ce mai mult. Depinzând din ce e format praful din casă, componenta dominantă, imaginați-vă mirosul. Mai recent am început să cred că se încălzește suficient de mult sub stratul de praf pentru a genera mici cantități de monoxid de carbon.

O gospodină entuziastă nu-l poate curăța. Este necesară scoaterea din priză, înclinarea lui la perete cam la 30 grade și curățarea, eu acum o fac cu un jet de apă de la o pompă de grădină după care dau cu mopul prin toată bucătăria. Este necesară demontarea capacului din spate pentru golirea cuvei de apă cu detergent de la spălat. La câteva zile se adună pe el suficient praf ca să miroase cel puțin 5 minute când pornește compresorul. Am încercat să mopuiesc bucătăria cu mutarea frigiderului și mopuirea dedesubt mai des cam la două zile și am văzut că nu e necesar să spăl radiatorul atât de des.

https://www.google.com/search?q=dirty+fridge+coil
Photo
Shared publicly

No comments:

Post a Comment